Acord inèdit: La llei de fosses s’ha aprovat per unanimitat

Capellà: “Des del principi ens hem proposat que fos així”


El Parlament de les Illes Balears deixa enrere un capítol negre de la història amb l’aprovació avui de la Llei de Fosses amb el consens de tots el grups polítics. Un fet inèdit però que ha estat un dels objectius principals “perquè des del principi ens hem proposat que fos així, parlant des del primer moment amb els grups de l’oposició i acceptant la majoria de les esmenes presentades pels grups, que no han anat dirigides a canviar l’esperit de la llei ni els seus elements bàsics”, ha assenyalat la coordinadora de la llei Margalida Capellà qui fins el darrer moment ha negociat les esmenes amb les quals havia discrepància amb el PP i Ciutadans aconseguit arribar a un acord avui mateix.

Així Capellà ha destacat que “aquesta llei s’ha fet amb aportacions no només dels grups parlamentaris que la proposaren sinó també amb les dels grups de l’oposició, que han millorat diversos aspectes de la llei”. Així la diputada ha explicat que el títol definitiu ve d’una proposta del PP, Llei per a la Recuperació de Persones Desaparegudes. La composició de la comissió tècnica s’ha modificat a proposta del Pi. La definició de qui pot instar les exhumacions és una proposta de Ciutadans. Tot i així, les vertaderes protagonistes d’avui són les famílies dels desapareguts i les associacions que han treballat perquè aquesta llei sigui possible. 

“Aquesta llei arriba tard per a massa famílies”, es lamenta Capellà, per això diu que “no tenim ni un segon més per perdre. Només es poden exhumar fosses a l’estiu, s’ha de constituir immediatament la comissió tècnica prevista a la llei”. L’objectiu és acabar la feina feta durant aquests anys per les associacions (cens de víctimes i mapa de fosses), “obrir les fosses i tancar aquest capítol negre de la nostra història”.