ABRIL: "LES BALANCES FISCALS SÓN LA PROVA CIENTÍFICA DEL TRACTE PROFUNDAMENT INJUST QUE REBEM LES ILLES BALEARS"

MÉS per Mallorca critica que ara demanar compliment d’un Estatut sigui revolucionari, el que és una demostració del retrocés patit en termes d’autogovern


El cocoordinador de MÉS per Mallorca, David Abril ha assegurat que "les balances fiscals són la prova científica del tracte profundament injust que pateixen les Illes Balears per part de l’Estat". Segons Abril és la demostració que les "Illes se’ns tracta no com una Comunitat, no com un col·lectiu humà amb els mateixos drets i deures que la resta, sinó com una màquina de fer diners per a l’Estat".

Tot i fer servir un mètode de càlcul que no afavoreix les Illes, es constata que amb la darrera balança publicada, la de 2014, el nostre arxipèlag entrega el 6% del seu PIB, de tota la riquesa generada, a l’Estat, sense rebre res a canvi. "Acumulam així un dèficit de més de 6.000 milions d’euros només en el quadrienni 2011-2014, mentre altres comunitats com Canàries, un arxipèlag com nosaltres, en rep més de 14.000.", ha assenyalat el portaveu de la formació ecosobiranista.

"No és solidaritat si ens empobreix", afirma Abril qui ha recordat que això posa en dubte que les reunions multilaterals serveixin per arreglar el model de finançament en benefici de Balears, perquè qualsevol millora per a les nostres Illes passa perquè altres rebin menys, i ha reclamat en nom de MÉS per Mallorca un àmbit bilateral amb l’Estat, "com es farà aquest dijous de cara a la negociació del REB".

D’altra banda, David Abril ha manifestat que "l’Estat ens obliga a muntar «pollo» si volem canviar les coses, si volem defensar la nostra dignitat, perquè cada vegada és més evident que som més pobres no sols per mor de la crisi econòmica, sinó pel menyspreu de l’Estat cap a les Illes". Per això, el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca ha recordat que si hi ha voluntat d’avançar, l’Estat pot fer gestos en les pròximes setmanes i mesos, com ara acceptar la proposta de REB en els termes que l’ha plantejat el Govern balear, incrementar la inversió territorialitzada a través dels Pressuposts Generals de l’Estat que es presentaran a finals de mes, o suspendre el fons de suficiència, que és el mecanisme arbitrari pel qual se’ns manlleva una part important dels diners que ens corresponen per sistema de finançament.

Diada de Catalunya

El portaveu de MÉS per Mallorca ha assenyalat que "acompanyam fraternalment el poble germà de Catalunya i la seva demanda de democràcia, ha condemnat la persecució de les urnes, empreses i mitjans de comunicació". Abril ha recordat que "tot va començar amb un Estatut, el de 2006, aprovat pel Parlament, refrendat per les corts espanyoles i per referèndum, i tombat pel Tribunal Constitucional a instàncies del PP"

David Abril també ha comentat que des de llavors i amb l’excusa de la crisi, "hem viscut un procés de recentralització sense precedents en la democràcia, que fa que reivindicar avui qüestions contemplades a un Estatut de les Illes Balears aprovat en època de Jaume Matas sigui un plantejament revolucionari” El portaveu ecosobiranista ha posat diferents exemples com ara reclamar una policia autonòmica, tal com s’especifica a l’article 33 de l’Estatut o, assegurar el dret a la salut universal (article 25), com va fer aquest govern retornant la targeta sanitària. Altres temes pendents i que també haurien de ser prioritaris , tal com explica Abril són: la competència exclusiva en ordenació del litoral que recull l’article 30 o la competència executiva en cogestió portuària i aeroportuària i la gestió del domini públic marítim terrestre. Així com exigir el compliment de les inversions estatutàries, contemplada en la disposició transitòria 9a.