Abril: "Desconfiam profundament del govern d’Espanya"

MÉS per Mallorca vol fins que hi hagi un nou sistema de finançament, deixar de pagar els 600 milions d’euros del Fons de Suficiència


L’escepticisme envaeix la valoració de MÉS per Mallorca de la VI conferència de Presidents Autonòmics arran de la compareixença de la presidenta Francina Armengol avui al Parlament , "perquè la idea del PP d’Espanya és la d’un Estat de dretes -més que Estat de Dret- i centralista", ha assenyalat el coportaveu de MÉS per Mallorca David Abril qui ha lamentat absències importants, com les de Catalunya i Euskadi, "sense les quals és gairebé impensable prendre grans decisions de conjunt, perquè són imprescindibles".

Abril, però ha deixat clar que tampoc la formació ecosobiranista no tenia massa esperances. "Desconfiam profundament del govern d’Espanya i fins que no veiem cap gest real, més enllà dels anuncis, hi seguirem desconfiant", assegura Abril.

MÉS per Mallorca traslladà la presidenta Armengol la urgència d’aconseguir un millor Finançament. Abril recorda que ja tothom ha fet seva la reivindicació històrica de MÉS per Mallorca. “Fins i tot el PP de les Illes Balears diu que cal un finançament just. Però Abril, però ha manifestat el seu escepticisme del que pensa el Govern Central. ”L’any 2012, la darrera vegada que se va convocar la Conferència de Presidents, també se va anunciar que s’abordaria el canvi de sistema de finançament, i "mai es va tornar a mencionar".

El coportaveu també ha remarcat que els avenços del “sistema Zapatero” del 2009, la millora formal que guanyàvem respecte al “sistema Aznar” se la fulminava per darrere el Fons de Suficiència, més de 600 milions d’euros que enguany mateix se’ns descompten automàticament. "Necessitam gestos, per creure-hi, per tenir fe en les paraules del Sr. Rajoy, o del Sr. Montoro". És per això que MÉS per Mallorca proposa que mentre es negocia el nou sistema de finançament, es deixi en suspens el pagament del Fons de Suficiència, que es mou per criteris absolutament arbitraris.

MÉS per Mallorca també reclama que es faci també un gest per agilitzar les discriminacions que patim en relació a la insularitat a la Mesa del Congrés i aconseguir la cogestió d’infraestructures clau com són els Ports i Aeroports. Abril han denunciat que “només som una màquina de fer doblers per a l’Estat i en el cas d’AENA (ara Enaire), una màquina de fer doblers per al Ministeri de Foment” i els accionistes privats de l’organisme gestor els aeroports, allunyada del servei públic i sense tenir en compte les necessites de les Illes Balears. "Aquí fent feina perquè el turisme sostenible no sigui un eslogan sinó una política pública i un horitzó del nostre model de desenvolupament, protegint el territori, establint sostres de places turístiques, i una infraestructura suposadament pública -AENA- rebentant la política d’aquesta terra, i posant en risc el mateix sistema, perquè tot té un límit, i nosaltres ja fa estona que l’hem sobrepassat", assenyala el coportaveu.

La valoració de la Conferència de Presidents de David Abril és poc optimista. "Resultats, no ens atrevim a dir que n’hi hagi". MÉS per Mallorca necessita un canvi de dinàmica en relació a Madrid. "Fins que no veiem gestos valents per part del govern de l’Estat, i un mínim d’empatia pel que fa a la situació que pateixen les CCAA, que som més enllà de la nostra personalitat històrica, qui gestionam el que queda de l’Estat del benestar, i els serveis públics bàsics com l’educació, la sanitat o els serveis socials, no hi confiarem. I per ara, no veiem aquests gestos per enlloc"

MÉS per Mallorca ha denunciat reiteradament que els ajuntaments de les Illes Balears en aquests moments amb superàvit no poden gastar aquests centenars de milions d’euros disponibles en qüestions necessàries, com escoletes 0-3 anys o biblioteques, perquè la Llei Montoro els mantén bloquejats per quadrar les xifres de l’Estat (que és el responsable del 80% del deute públic). També va mostrar la seva indignació perquè el Govern de les Illes Balears no pot cobrir les previsions de convocatòria d’oposicions de docents de 450 places, i ha quedat minvada en més de 200 per mor que Montoro no autoritza ni tan sols a cobrir la taxa de reposició dels mestres retirats el 2016. Així mateix cal recordar que els mateixos Pressuposts Generals de l’Estat amb el PP les Illes Balears han oscil·lat entre la penúltima i la darrera posició pel que fa a la inversió per càpita, 142 euros per habitant, 100 euros per habitant per davall de la mitjana.

Abril també ha assenyalat que MÉS per Mallorca aposta per obrir el front judicial pels incompliments de l’Estatut -i no sols en matèria d’inversions-, per incompliment de convenis i pel deute històric. "I fins i tot amb això, ara resulta que és el govern de l’Estat que se’ns avança, i denuncia a les nostres Illes perquè retornem 50 milions de la construcció de les dessaladores, d’aquell regal enverinat de l’inefable Jaume Matas", ha assenyalat indignat Abril.

Finalment el coportaveu de MÉS per Mallorca remarca la necessitat de fer front comú amb el País Valencià i Catalunya. “Trobades com la de l’Euram de l’altre dia a València: aquest és el camí. Front comú i cooperació entre territoris per tenir força davant el centralisme i l’immobilisme que històricament només han generat decadència del que com diu Cotarelo, ja no és una gran nació sinó el que queda d’un imperi”. Així com també per MÉS per Mallorca és necessari cercar la complicitat de tota la societat civil d’arreu de les Illes “perquè ens respectin, hem d’anar tots a una, en aquests temes i tots els que faci falta”.