Com a demòcrates, denunciam la deriva autoritària d’un govern que està trepitjant els drets civils a Catalunya i fora de Catalunya


Discurs del coportaveu de MÉS per Mallorca a l’assemblea per la llibertat, la fraternitat i la convivència celebrada el 24 de setembre a Saragossa


Qui ens havia de dir que 42 anys després de mort el dictador, hauríem de sortir al carrer a demanar ni més ni menys que DEMOCRÀCIA, davant d’un govern autoritari que vulnera drets fonamentals i fins i tot utilitza la violència -perquè el d’aquests dies és violència i por-, que mai va a servir per solucionar una qüestió que és política.

Perquè això no va de "el problema de Catalunya" i com és com un mal de queixal ja que anem al dentista Rajoy -molt pitjor que el dentista de la pel·lícula de terror en termes polítics- i que ens la tregui. Això va del problema d’Espanya i d’un règim el 78 els gestors entre 2010 i 2011 van liquidar per partida doble el marc constitucional al qual tant s’apel·la ara, el 2010 amb la sentència política sobre l’Estatut dictada pel TC a instàncies del PP, el 2011 per la modificació del 135 imposada amb nocturnitat i traidoria. Aquests dos fets expliquen que el procés de recentralització i el procés de retallades socials i de serveis públics, de l’Estat del benestar, sofert en aquests anys, van de la mà, i per això espanyolisme i neoliberalisme es fonen i fins i tot es reprodueixen creant monstres goyescos com Ciutadans que aplaudeixen amb les orelles la pitjor política del moment.

A Catalunya fa estona que han començat a reaccionar davant d’això, i han plantejat legítimament en la nostra opinió el seu propi procés de ruptura i alhora de construcció d’una cosa nova, altres potser feIm tard. I això tampoc va en la nostra opinió de polítics que s’equivoquen a un costat i a l’altre, sinó d’un poble que es mobilitza massivament des de fa anys i marca l’agenda política dels seus representants, no a l’inrevés, i d’un Estat que és com un mur i que nega sistemàticament la diversitat i el diàleg. Un estat que ni escolta, ni deixa parlar als altres, fet pel qual va enviar els lacais literalment "a la merda" un aragonès referent d’humanitat com José Antonio Labordeta ja fa uns anys justament per això mateix.

I creieu-me que qui faltava al respecte llavors no era Labordeta, sinó els diputats i ministres del PP que feien el mateix que fan ara: riure dels altres, menysprear, no escoltar, enterrar el diàleg com a eina bàsica de la democràcia i de la política .

Ahir mateix, Rajoy i els seus van venir a Mallorca a riure de tots i cadascun dels habitants de les illes, a treure pit per la seva "bona gestió" de la qüestió catalana, i apel·lar a la unitat d’Espanya i al complint de la llei la mateixa setmana que el Govern d’Espanya tomba a Madrid dues lleis aprovades al nostre parlament per unanimitat, incloent el vot de PP i Ciutadans. Això és falta de respecte, com és falta de respecte incomplir sistemàticament un Estatut d’Autonomia, i ara em refereixo al nostre i no al català: això és frenar políticament el desenvolupament constitucional (perquè l’Estatut és desenvolupament constitucional, i les comunitats i els municipis són també Estat, li agradi o no li agradi al PP), i reduir el principi d’igualtat constitucional a un autèntica burla amb un sistema de finançament que en el nostre cas, empobreix a les nostres gents quan som una de les comunitats que més aporta. Alguns a Madrid es pensen que a Mallorca tot són turistes, almenys ara se sap que també són milers de kellys, que sabeu en quines condicions treballen, el que potser no sabeu és que perceben les pensions de jubilació més baixes de tot el estat. Això també és faltar al respecte.

Faltar al respecte és no reconèixer que viure en unes illes té desavantatges serioses, i quan el nostre Parlament demana al director de l’aeroport de Palma, un aeroport que genera ell solet el 20% dels beneficis de tota AENA, que comparegui al nostre Parlament, ens digui que ell no ha de retre comptes a les institucions de les Balears, que ja les donarà a Madrid. Això i molt més, és faltar al respecte. Quan l’Estat creuen ser ells, i només ells, que és d’ells, tenim totes un problema, i greu.

Per això, des MÉS per Mallorca concloguérem amb quatre missatges clars:

1 - Respecte, començant pel dret de les gents de Catalunya a votar, i respecte per tant a l’1 d’octubre: que la gent de Catalunya puguin votar en pau.
2 - Diàleg, començant pel govern d’Espanya, perquè no ens consta que el govern de Catalunya hagi dit mai que no vulgui parlar. Diàleg sobre la reforma de l’Estat, des del respecte al dret a decidir dels pobles.
3 - Democràcia, ... i com a demòcrates, denunciar al carrer i a les institucions la deriva autoritària d’un govern que està trepitjant els drets civils a Catalunya i fora de Catalunya.
4 - I sense acritud, al Partit socialista: que se sumin al bloc democràtic i entre totes desallotgem Rajoy de la Moncloa, primer pas necessari perquè tot canviï.