7,2 milions de l’Impost del Turisme Sostenible es destinaran al sector agrari per combatre la Xylella

Vicenç Vidal, al VI Fòrum Nacional sobre Reptes i Desafiaments del Sector Agroalimentari, a Santa Cruz de Tenerife, ha reivindicat una PAC més mediterrània i que es reconegui la insularitat de les Illes Balears i es disposi d’un règim especial com a les Illes Canàries

Vicenç Vidal ha participat, a Santa Cruz de Tenerife, al VI Fòrum Nacional sobre Reptes i Desafiaments del Sector Agroalimentari, on ha plantejat els grans reptes de la política agrària balear, que són la insularitat, les rendes agràries, la incorporació de joves i dones al sector, la professionalització, l’explicació de mesures pròpies del Govern sobre com el turisme pot revertir en l’agricultura part del benefici generat amb l’impost del turisme sostenible (ITS), la conservació del paisatge i el medi ambient, o la millora de la competitivitat, entre d’altres. Amb la ponència “Reptes de la política agrària balear en un context d’insularitat a la Unió Europea”, Vidal ha comparat l’arxipèlag canari amb l’arxipèlag balear, i ha explicat com les illes, a més de patir les dificultats de les limitacions geogràfiques, han de suportar sobrecosts i dificultats d’exportació, funcionen com un mercat d’excedents i són fràgils davant les plagues i les espècies invasores. El conseller Vidal ha reclamat que “les Illes Balears puguin disposar d’un règim especial, de la mateixa manera que les Illes Canàries, i que Europa en reconegui la insularitat i articuli instruments semblats a les d’aquest arxipèlag”.


 
Els arxipèlags canari i balear comparteixen el reptes de garantir les rendes agràries i la incorporació de joves. El fet que siguin dues potències turístiques els pots representar oportunitats i amenaces. Com a amenaça, que els usos que generen més rendibilitat desplacin les activitats pròpies del camp, i com a oportunitat, la conversió de part dels visitants en consumidors dels productes propis. Per això cal apostar per productes de qualitat, diferenciats i innovadors, que puguin oferir els productors autòctons i que traslladin la marca Illes Balears arreu del món.
 


El conseller Vidal ha explicat dues mesures que considera clau per assolir els reptes que el Govern s’ha plantejat: la nova Llei agrària i l’impost del turisme sostenible. L’objectiu estratègic de la nova Llei és mantenir i potenciar les activitats pròpies del sector primari agroalimentari, la perspectiva de la sobirania alimentària, la compra pública, els cicles curts de comercialització i el reconeixement d’externalitats positives (contracte agrari, custòdia agrària i parcs agraris). Quant a l’impost del turisme sostenible, el conseller ha destacat que és la primera vegada que un impost reverteix en l’agricultura els beneficis generats d’una manera indirecta, cosa que, "ens permet prendre mesures per a la protecció del paisatge i el suport a la diversificació agrària, a la sostenibilitat, al cooperativisme i a la investigació sobre la Xylella" ha comentat Vidal. En concret, el Govern dona suport al sector agrari de les Illes Balears amb 7,2 milions provinents de l’impost del turisme sostenible amb projectes com el disseny i implementació d’estratègies de control Xylella Fastidiosa, suport a l’agricultura ecològica, impuls a la diversificació de cultius a les explotacions tradicionals, manteniment del paisatge, conservació del patrimoni natural i cultural, neteja de boscos i millores de les instal·lacions de reg.