El 31 de Desembre ja és la diada oficial de Mallorca

Miquel Ensenyat: “Som un col•lectiu d’adhesió lliure, com haurien de ser tots els col•lectius del món, perquè sense llibertat què pot valer la pena?”.

El passat 31 de desembre vàrem viure la primera Diada oficial de Mallorca, amb una Festa de l’Estendard que va comptar, per primera vegada, amb la participació oficial del Consell de Mallorca. D’aquesta manera, es dóna resposta a un clam popular històric i es dóna continuïtat a la festa civil més antiga d’Europa que, abans dels Decrets de Nova Planta, era considerada la festa de l’illa.

Els actes de la diada varen començar amb el pregó de Carlos Garrido a Alaró, per continuar l’endemà amb la gala al Teatre Principal de Palma, on varen actuar grups actuals de l’illa com Joana Gomila o Circ Bover, actuacions que combinaren la contemporaneïtat amb la reivindicació de la cultura popular i de les nostres arrels. Així, el president del Consell, Miquel Ensenyat, en el seu discurs va reflexionar sobre la mallorquinitat i va dir «som un col•lectiu d’adhesió lliure, com haurien de ser tots els col•lectius del món, perquè sense llibertat què pot valer la pena? No creim en les imposicions, ni tampoc en les exclusivitats: sentir-se mallorquí és compatible amb qualsevol altra identitat, o fins i tot amb més d’una identitat. Som qui som, però som més que allò que som". Al discurs del president també es va fer esment a diversos temes, com la necessitat d’una millora del finançament.

MÉS també va convocar a la manifestació del 30 de desembre, que enguany va comptar amb la participació de prop de 2.500 persones i va començar, com ja és tradiciobnal, a les 18 hores al passeig del Born i va recórrer els carrers d’Unió, plaça Weyler, el carrer de la Riera, la Costa de la Pols, el carrer de Sant Miquel on es va llegir el manifest reivindicatiu de la Plataforma, amb el debat sobre el dret a decidir i sobre la pluralitat de l’Estat i la democràcia més viu que mai. La nit va concloure amb el concert del grup valencià ZOO, al Parc de les Estacions.

El diumenge el Consell va convocar als batles i batlesses de la part forana per anar a la missa solemne de la seu, on també va participar la corporació insular. Miquel Ensenyat es mostrà molt satisfet dels actes de celebració de la Diada, i manifestà que "El 31 de desembre celebram el naixement d’un poble que, amb els evidents canvis produïts pel temps i amb les aportacions de la gent d’altres indrets que ha vengut a enriquir-nos, és el que avui coneixem com a poble de Mallorca. Un poble que és autoconscient i orgullós de ser qui és i que duu per bandera la pau, la multiculturalitat i el progrés".