1.500 contenidors nous als barris del llevant de Palma

Comença la segona fase de la renovació dels contenidors i de retirada dels vells al Pil·larí, que es durà a terme durant el setembre i l’octubre

En total es col·locaran 1.500 contenidors, amb una mitjana de 50 contenidors nous per dia, en grups de les quatre fraccions: rebuig, envasos lleugers, paper i cartó i vidre


Palma, 11 de setembre de 2017.- El batle de Palma, Antoni Noguera, la presidenta d’EMAYA, Neus Truyol, l’assessor del districte de Llevant, Miquel Àngel Contreras i el president de l’AV des Pil·larí, Pedro Medina, han assistit avui matí a la col·locació de les primers unitats de la segona fase de renovació dels contenidors de Palma.

Aquesta fase de la renovació dels contenidors ha començat avui a primera hora del matí al barri del Pil·larí. A partir d’avui, diàriament es retiraran els contenidors vells i s’instal·laran els nous als barris del llevant de Palma, on entre els mesos de setembre, octubre i principis de novembre s’instal·laran uns 1.500 contenidors nous.

Es farà feina diàriament per tal de retirar dels carrers els contenidors vells i instal·lar una mitjana de 50 nous cada dia. D’aquesta manera es renovaran en aquesta segona fases els contenidors de les següents barriades: Es Pil·larí, l’Aranjassa, Sant Jordi, la Casa Blanca, Son Ferriol, el Coll den Rebassa, El Molinar-Can Pere Antoni, Polític de Llevant, Foners, La Soledat Sud, La Soledat Nord, Son Gotleu, Son Canals i Pere Garau.

Els nous contenidors s’instal·laran formant illes d’aportació de les quatre fraccions: rebuig, paper i cartó, envasos lleugers i vidre (els de matèria orgànica s’instal·laran posteriorment dins l’any 2018):

Rebuig: 522
Paper i cartó: 334
Envasos lleugers: 334
Vidre: 319
Recordem que entre els mesos d’abril i juny es va dur a terme la primera fase de col·locació de nous contenidors, amb la instal·lació de 1.655 unitats al l’Arenal, les Meravelles, Can Pastilla i les barriades de l’eixample nord (Cas Capiscol, Amanecer, Camp Redó, l’Olivera, Bons Aires, Plaça de Toros, Arxiduc, Son Fortesa Sud, els Hostalets i Marquès de la Fontsanta).

La resta dels barris de Palma es realitzaran una vegada finalitzi aquesta segona fase, els mesos de novembre, desembre i gener, fins a la instal·lació d’un total d’uns 5.500.

La instal·lació va a càrrec de l’empresa adjudicatària, Contenur SL, a la qual EMAYA va adjudicar el contracte de subministrament i instal·lació el mes de gener per un total de 5.574.495,96 €.

A més de la retirada dels contenidors vells, molts de més de deu anys d’antiguitat i en molt mal estat, la renovació dels nous contenidors suposa la implantació de totes les fraccions per tal de millorar i facilitar als ciutadans la recollida selectiva i el reciclatge.

A més a més, el canvi de contenidors suposa altres avantatges:

Els contenidors són accessibles per a qualsevol persona, sigui quina sigui la seva edat o condicions físiques. Són de fàcil obertura (amb palanca per a persones amb cadira de roda i pedal de peu) i estan senyalitzats per a persones invidents. Compleixen la normativa i els requisits d’accessibilitat.
Tots els contenidors estaran identificats amb un número i un codi Qr. A través de qualsevol aplicació de lectura d’aquests codis es podrà consultar informació sobre aquest contenidor (què s’hi diposita, freqüència de recollida...) i amb l’app d’EMAYA també es podran fer consultes i comunicar incidències relacionades amb aquest contenidor. El codi també es podrà introduir al web d’EMAYA i realitzar aquestes consultes.
Els contenidors, així mateix, estan retolats amb indicació de les fraccions i residus que s’hi ha de dipositar i els que no, i amb un missatge educatiu per conscienciar sobre la separació dels fems.
Paral·lelament a la instal·lació dels nous contenidors s’implantarà un sistema de neteja de les àrees de contenidors.
Els nous contenidors tendran un programa de manteniment a càrrec d’EMAYA, per revisions i reparacions continuades.

Campanya d’informació i conscienciació

Així mateix, la renovació dels contenidors anirà acompanyada també de la continuïtat de la campanya d’educació i conscienciació “Estrenam contenidors. Estrenam històries” per tal de donar a conèixer aquests canvis i demanar col·laboració ciutadana per separar els residus i mantenir la ciutat neta.

Un element fonamental d’aquesta campanya educativa és la distribució de la guia de bones pràctiques per a la gestió dels residus a Palma, on es pot consultar què s’ha de fer per donar un destí adequat a qualsevol deixalla domèstica. També s’ha editat un fulletó per informar de les característiques dels nous contenidors, cartells, opis, el vídeo de la campanya i falques de ràdio.

L’equip d’educació ambiental d’EMAYA recorrerà els barris allà on es canvien els contenidors per informar els ciutadans al carrer, instal·lant punts informatius i contactant amb les associacions de veïns. Es distribuirà les publicacions editades, s’informarà personalment als ciutadans i es realitzaran xerrades informatives.