Com funcionam

Després de dos anys de camí i de consolidar el projecte polític, progressista, sobiranista i ecologista que és MÉS per Mallorca, el 16 d’abril ha començat una nova etapa, amb la renovació dels seus òrgans directius. A l’Assemblea General que va tenir lloc a la Fàbrica Ramis d’Inca més de 350 persones varen participar activament de l’assemblea i han dipositat el seu vot, per triar entre 58 candidats i candidates que han donat una passa endavant per enfortir el projecte de MÉS.

La nova executiva està conformada per 15 persones entre els quals hi ha 7 membres que es presentaven com a única candidatura. Els coportaveus, David Abril i Bel Busquets i dins del seu l’equip hi ha Mercè Bujosa, Miquel Oliver, Biel Frontera, Kika Coll i Antoni Reus. Tot ells han format part de l’única candidatura que s’ha presentat per encapçalar la Comissió Executiva i que ha rebut un suport total per part de l’assemblea.

Els altres nous 8 membres de l’executiva han estat elegits entre els 17 candidats i candidates. El més votats i que per tant entren per elecció en aquest òrgan són Lluís Apesteguía, Margalida Capellà, Joana Aina Campomar, Alice Weber, Antonina Ferrà, Joan Font, Guillem Balboa i Miquel Gallardo.

Les competències de l’executiva seran dur el dia a dia tècnic de la coalició: organització, finances, comunicació, estratègia electoral i territorial.

El nou Consell Polític estarà compost per 31 persones: 15 membres electes de l’executiva -amb veu i vot- i 16 membres electes en assemblea - amb veu i vot-, que han estat triat entre 38 candidatures que s’han presentat.

Els més votats han estat i que per tant formen part del Consell Polític són Fina Santiago, Antoni Verger, Pau de Vílchez, Rosa Cursach, Immaculada Salamanca, Llorenç Carrió, Teresa Caimari, Joan Colom, Fina Tur, Bel Simón, Toni Rodríguez, Xisca Mir, Tomeu Tugores, Jaume Tomàs, Magdalena Obrador, Guillem Rosselló i Àlex Moll.

A continuació podeu consultar els principals documents de MÉS per Mallorca que contenen la descripció i concreció de com funcionam:

MEMBRES DE LA COMISSIÓ EXECUTIVA

Bel Busquets
Coportaveu i membre de l’Executiva i del Consell Polític.
Nascuda a Palma, el 1973. Llicenciada en Filologia Catalana. Des de l’any 2001 cooperativista de Mata de Jonc.
Diputada per MÉS per Mallorca al Parlament, on és portaveu de les comissió de Salut i de la comissió d’Educació, Cultura i Esports. Des del passat 12 de març de 2016 és la secretària general del PSM-ENTESA.

David Abril Hervàs
Coportaveu i membre de l’Executiva i del Consell Polític. Nascut a Inca, el 1975. Llicenciat en Geografia i Història. Expert en Animació sociocultural i Doctor en Ciències de l’Educació. Col·laborador del grup INTER d’investigació en educació intercultural de la UNED, on exerceix també com a docent de postgrau. Ex Director tècnic de l’Agència de Cooperació Internacional i Director general de canvi climàtic i educació ambiental del Govern Balear (2007-2011). Diputat i portaveu parlamentari del grup i portaveu a les comissions d’Assumptes Institucionals, Energia, Residus i Territori Medi.

Antoni Reus
Nat a Santa Margalida l’any 1978. Enginyer Tècnic en Informàtica de Gestió per la UIB. Diputat al Parlament de les Illes Balears. Ha treballat com a consultor informàtic, especialitzat en administració electrònica. Afiliat al PSM d’ençà del 2001 i cofundador dels Independents per Can Picafort, Santa Margalida i Son Serra l’any 2006. Vuit anys com regidor a l’oposició municipal de Santa Margalida (2003-2011). Va ser regidor d’urbanisme (2011-2013) i després batle (2013-2015) per la coalició Suma Pel Canvi.

Biel Frontera Borrueco
Nat a Lloseta l’any 1979. Militant i activista, he participat activament a diverses entitats, essent president d’una ONGD d’Inca durant 11 anys. Matemàtic i es dedica a la programació informàtica. Regidor de Transparència i Noves Tecnologies a l’Ajuntament d’Inca i portaveu del grup municipal de MÉS per Inca. Des d’abril de 2016 és co­-coordinador d’IniciativaVerds.

Mercè Bujosa Estarellas
Té 35 anys i és de Bunyola. Educadora infantil de formació. Actualment és Consellera electa portaveu de MÉS per Mallorca al Consell i regidora d’igualtat i associacions, per Esquerra Oberta, a l’ajuntament de Bunyola. I forma part de l’executiva del PSM-Entesa.

Miquel Oliver
Nat a Manacor l’any 74. Va començar a militar al PSM l’any 2002, abans de ser batle de Manacor, va ser 6 anys regidor a l’oposició. ‪El 13 de juny passat, va ser proclamat batle de Manacor, encara que aquesta aventura només va durar 144 dies per la primera moció de censura que s’ha produit a Manacor.‬ Tècnic en prevenció de riscos laborals i sel responsable a Mallorca d’una empresa estatal que se dedica a la prevenció. FP d’electricitat a Manacor i va estudiar a la UIB i a la UOC Informàtica de Sistemes.

Kika Coll
Té 46 anys i en fa 27 que es dedica al món del patrimoni moble de Mallorca, a través de la restauració i el seu estudi. És llicenciada en Filosofia i Lletres, secció Història de l’Art. Usuària i activista del patrimoni. Durant tots aquests anys ha col.laborat de forma molt activa amb el Centre d’Estudis de l’ Esplai, entitat sense ànim de lucre, Escola de Formació de temps lliure, de la que a l’actualitat n’ocupo la Presidència .

Lluís Apesteguia Ripoll
Jove deianenc nascut el 1985, filòleg clàssic de formació. Ha participat del moviment estudiantil, especialment contra el Pla Bolonya, així com en l’associacionisme: escoltisme, teatre amateur, Sa Sargantana, revista s’Encruia, Associació de Veïns de Deià, etc. Està implicat en el grup local de "Pobles en transició". Participa de l’Agrupació DEIA des de la seva fundació; de 2010 fins el 2013 ha estat secretari general dels JEN-PSM i des de les passades eleccions municipals és regidor a l’Ajuntament de Deià. Actualment és conseller del Consell de Mallorca.

Joana Aina Campomar
Nascuda a Pollença. Llicenciada en Ciències Químiques i en Dret. Funcionària de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Secretària General tècnica de la Conselleria de Medi Ambient (200-2003). Cap del Laboratori de l’Aigua a la Conselleria de Medi Ambient i Cap de Secció de la Direcció General de Recursos Hídrics. Del 2007-2011 va ser Secretària General de la Conselleria de Mobilitat i també de Medi Ambient de 2010 a 2011. Actualment diputada per MÉS per Mallorca, secretaria primera de la Mesa del Parlament. Portaveu a les comissions de Mobilitat i Habitatge.

Alice Weber
Nascuda a Alemanya, visc a Mallorca des dels 15 anys. Mare enamorada i defensora d’una Educació pública de qualitat, laica i en català. Impulsora del treball cooperatiu i en xarxa, actualment Regidora d’Educació, Formació i Treball de l’Ajuntament d’Inca i coordinadora de MÉS per Inca.

Antonina Ferrà Ramis
Nada el 3 de març de 1968, a Binissalem. Treballadora a l’hostaleria del 1987 al 1996. Administrativa al PSM del 1996 al 2001. Secretària de grup parlamentari des del 2001. Militant del PSM des del 1993.
Membre fundadora del l’agrupació local del PSM de Binissalem des del 1995.
Membre de la Comissió d’Igualtat entre homes i dones del PSM del 1996 al 1998. Membre del Consell de Direcció Política del PSM des del 2000. Membre de la Comissió Executiva del PSM des del 2004. Regidora portaveu del grup municipal del PSM de Binissalem a la legislatura del 2003 al 2007. Secretària de la Fundació Emili Darder des del 2009. Actualment al gabinet de vicepresidència i de la conselleria innovació, recerca i turisme.

Joan Font Massot
Nascut a Petra el novembre de 1961, va estudiar Magisteri i ha exercit durant molts anys la professió de marger. L’any 1979 va entrar a formar part de l’Ajuntament com a regidor amb la Candidatura Independent de Petra, tot i que no va ser fins l’any 1995 que començà a militar al PSM.
Ha estat batle de Petra des del 1999 i durant més de 16 anys en els quals ha demostrat una dedicació als ciutadans de Petra, al serveis dels veïnats, i que amb el seu suport han permès situar el municipi com a referent cultural i patrimonial de Mallorca. Ex Conseller de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca. Actualment, portaveu de MÉS al Consell insular. Actualment conseller de Desenvolupament Local del Consell de Mallorca.

Guillem Balboa
Tècnic del Servei de Comunicació de la UIB, on va començar com a alumne col·laborador fa prop de 15 anys. Des de llavors sempre s’ha mogut en l’àmbit de la comunicació institucional i el periodisme. Entre d’altres experiències va ser cap de Premsa de la Conselleria d’Educació del 2009 - 2011. Actualment fa feina a la UIB i és regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Alaró. També estudia d’Antropologia.

Miquel Gallardo
Nat l’any 1979. Llicenciat en Ciències Polítiques i en Ciències del Treball. Ha fet feina tota la vida a l’empresa privada fins que el més de juny passat va ser designat com a Director General de Participació i Transparència del Govern. A més, és regidor de Manacor de la Vall.

MEMBRES DEL CONSELL POLÍTIC ELEGITS EN ASSEMBLEA

Formen part del Consell Polític els 15 membres electes de l’executiva i 16 membres elegits en assemblea

Fina Santiago
Des dels 15 anys ha participat en moviments sociopolítics. Terra i Llibertat en defensa de la Dragonera, Assemblea de Dones, Moviment anti-OTAN. L’any 1986 es va afiliar a EU, va deixar la formació al 2010 per la dificultat d’avançar cap un espai més confluent i participatiu. Va fundar Inciativa d’Esquerres que posteriorment es va unir a Els Verds, constituint InciativaVerds. Actualment és consellera de Serveis Socials i Cooperació del govern.

Antoni Verger
Llicenciat en dret, treballador públic, militant del PSM des de fa 20 anys, membre d’Amnistia Internacional, l’OCB i l’STEI, nascut a Palma, del Camp Redó, actualment fa feina a la Direcció General de Mobilitat i Transports del Govern com a tècnic superior en tasques d’inspecció del transport terrestre.

Pau de Vilchez
Ciutadà d’aquí i del món. Implicat per convicció i coherència en la construcció d’una realitat més justa i sostenible per a totes i tots.
Llicenciat en dret, màster en relacions internacionals a París, professor a la UIB enDret Internacional, i ae treballat durant anys a diversos països d’Europa, Àfrica i Orient Mitjà en temes de drets humans, desenvolupament i refugiats.

Rosa Cursach
És d’Artà, va néixer el 1967. En el 2013 quan es va constituir MÉS, va assistir a l’assemblea de Constitució. Va començar a participar en la comissió d’igualtat això va dur que me presentés com a independent a les primàries a la Comunitat Autònoma. Feminista, professora de filosofia i en aquests moments Directora de l’Institut Balear de la Dona, a proposta de MÉS per Mallorca partit al qual estic afiliada.

Immaculada Salamanca
Llicenciada en Documentació, graduada en Turisme i actualment cursa un màster de Gestió estratègica de la informació i el coneixement. Des de 1999, treballa en el món de la innovació i el suport a les PIME’s a una empresa pública. Vaig esser gerent del Consorci de Transports de Mallorca 4 anys. Membre activa dels Independents de Santa Margalida i MÉS i actualment a l’executiva del PSM-Entesa.

Llorenç Carrió
Santjordier de 36 anys. Va estudiar història. Després de la carrera, va seguir investigant i em vaig especialitzar en organitzacions polítiques i associatives d’aquest país. També ha participat en diverses organitzacions: ha estat militant del BEI, ha col∙laborat a la publicació L’altra mirada i ha estat membre de l’Assemblea de Docents. Des de 2003 milita en el PSM com a membre de l’Agrupació de Sant Jordi i des del primer moment s’ha implicat en MÉS. Professor d’institut i, des de 2015, regidor de Districte Centre, Platja de Palma i Pla de Sant Jordi de l’Ajuntament de Palma.

Teresa Caimari
Treballa activament a l’AA.VV., pertany a l’execuiva d’Inicaitivaverds i a la Mesa Federal d’Equo. També es membre del grup d’organització de MÉS per Palma.

Joan Colom
Llicenciat en Història per la UIB i cursant un màster en Història Contemporània i Món actual per la UB. Actualment fa feina de professor de ciències socials a un centre educatiu concertat. Pel que fa a moviments socials va formar part del SEPC i del col·lectiu juvenil Pla de Mallorca en Marxa. A nivell local és soci de la delegació de l’OCB, de la comissió de festes i de l’agrupació de cultura popular “Es Capoll Llarg”. A més és militant dels Independents de Sencelles i Biniali des del 2007.

Fina Tur
Militant del PSM des de 1986 primer a l’agrupació de Palma i els darrers 17 anys a l’agrupació de ses Salines. Va formar part de l’equip de la Consellera Fina Santiago al 2010/2011 com a Gerent de l’IBJOVE i actualmente com a Gerent de la Fundació Institut Sosioeducatiu s’Estel. Regidora de MÉS a l’Ajuntament de ses Salines dins la coalició ENDAVANT, responsable de les Regidories d’Hisenda, Participació Ciutadana i Promoció Econòmica. Biòloga i Tècnica Superior del SOIB on du més de 25 anys. Vinculada a moviments associatius.

Bel Simón
37 anys. Filòloga de formació, professora per vocació, ha fet feina a diversos instituts d’educació secundària, a la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, al sindicat STEI i, ara, a la Conselleria d’Educació.

Toni Rodríguez
Militant des de l’any 1986. Regidor durant les 3 darreres legislatures, va encapçalar la candidatura municipal de MÉS per Inca a les eleccions de 2015. Actualment és el regidor de cultura. A l’anterior govern de progrés va ser el gerent del CDEIB i del Centre Bit d’Inca. Membre de l’executiva del PSM-En.

Xisca Mir
Representant d’estudiants a diversos òrgans. Ha format part de nombroses iniciatives de caire cultural, ecologista o reivindicatiu.Va estudiar Geografia i Urbanisme i Gestió de la Ciutat especialitzant-se en Urbanisme amb perspectiva de gènere. Com a militant ha duit a terme sobretot tasques d’organització a Palma i ha treballat en els programes electorals de Palma i Mallorca.

Tomeu Tugores
1961, va començar la seva trajectòria professional a un centre d’educació especial (ASPACE). Vinculat a la lluita sindical durant 26 anys. Va participar en diferents mobilitzacions en defensa del territori als anys 80. "Terra i Llibertat en Defensa de la Dragonera". Militant d’EU des de la seva fundació fins a la creació d’IniciativaVerds, de la qual és membre de l’executiva. Soci fundador de la Fundació pere Mascaró, així com també d’altres ONG (Greenpeace)

Jaume Tomàs
Nascut a Llucmajor, a on ha residit pràcticament tota la meva vida. Profesionalment va començar a fer feina ben jovenet a l’ambit de la construcció i posteriorment a seguretat i protecció privada. Des del 2003 fa feina al departament d’urbanisme de l’ajuntament de Manacor com a funcionari de carrera. Actualment en exedència ja que desde el pasat mes de juny vaig ser elegit batle de Llucmajor.

Magdalena Obrador
Té 38 anys. llicenciada catalana i funcionària del govern. Forma part de l’executiva d’IniciativaVerds i de la primera de MÉS. Des de l’època universitària ha participat activament en el món de l’associacionisme estudiantil i de la normalització de la llengua i la cultura catalana. En els darrers anys també s’ha implicat en temes d’igualtat.

Guillem Rosselló
Nat a Campanet, té 43 anys. Diplomat en Ciències Empresarials, llicenciat en Economia (branca del sector públic) i Màster en Sistema Impositiu i Procediments Tributaris. Professionalment, és assessor i comparteix amb altres companys, una assessorial a Palma i a Campanet

Àlex Moll
Té 27 anys. Estudiant d’Antropologia Social i Cultural i de la Especialització universitària de Innovació i Project Management per la UOC. Va començar a l’associacionisme universitari a la UIB a la plataforma APROP. Va ser representant d’alumnes de Treball Social. Fou la seva primera passa per començar en política en un moment de canvi com era el 2007 amb la candidatura del BLOC. Militant dels JEN-PSM, del que n’ha estat el secretari general.

Documents adjunts