Vols conèixer el Parc Nacional de Cabrera?

L’IBANAT i els ajuntaments de Palma i Ses Salines col·laboren en activitats de divulgació


Visites guiadas, senyalització urbana i instal·lació de quinze aparcaments de bicicletes són els proyectes presentats per l’Ajuntament de ses Salines. El de visites guiades, es dirigeix als infants de més de cinc anys dels dos centres escolars que hi ha al municipi: un a Ses Salines, amb 199 alumnes, i un altre a la Colònia de Sant Jordi, amb 188. La visita es farà amb els seus tutors, i acompanyats de biòlegs, durant el període escolar d’abril a juny, i es complementarà amb l’entrada al centre d’interpretació de Cabrera.

La iniciativa de la senyalització urbana en aquest terme municipal té com a objectiu facilitar la localització de la zona i de l’oficina portuària a la Colònia de Sant Jordi, els punts de venda de tiquets de les empreses que fan el transport a Cabrera i els punts d’embarcament del port de destinació a l’illa, entre d’altres. A més, a sa Punta Alta o a es Far des Carregador s’ubicarà un cartell informatiu amb la silueta de l’arxipèlag i els topònims més significatius. Aquesta senyalització es farà amb pals i banderoles d’alumini ubicats a les vies i les places principals de la Colònia de Sant Jordi.

La tercera iniciativa fa referència a la instal·lació de quinze aparcaments de bicicletes, repartits per les places més visitades del municipi de la Colònia, i de vint bancs, utilitzant material reciclat, repartits per les zones costaneres des de les quals es pugui gaudir de la vista de l’arxipèlag de Cabrera.

Els projectes de l’ajuntament que se subvencionaran una intervenció al monestir bizantí de Cabrera que té com a objectiu la neteja i el manteniment de zones excavades que contenen restes arqueològiques del pla de ses Figueres, del conjunt central del Clot des Guix i de Son Picornells; la restauració d’un mur que ha caigut d’una de les barraques dels presoners francesos; la retirada d’un pi a Son Picornells que posa en perill un mur de l’època del monestir de Cabrera, i finalment una excavació arqueològica al pla de ses Figueres, a la zona on sembla que es va erigir l’església del monestir bizantí.

La segona iniciativa, d’educació ambiental, es presenta com a commemoració dels 25 anys de la declaració del Parc Nacional: mitjançant el programa Palma Educa s’oferiran vint visites guiades als escolars de primer d’ESO de Palma entre març i maig de 2016.

D’altra banda, el projecte de senyalització a Cabrera consisteix en la fabricació, el disseny, la instal·lació i la reposició d’una vintena de senyals interpretatius i informatius a les dues àrees principals del port de Cabrera i el mollet des Pagès. La iniciativa del control dels visitants del Parc es durà a terme amb un sistema de vídeo monitoritzat, amb càmeres de vigilància, mentre que l’estació fotovoltaica s’ampliarà amb 24 bateries solars i un generador per ampliar la capacitat d’emmagatzemar energia solar, amb la qual cosa es podrà reduir el consum de gasoil de Cabrera.

Tots aquest projectes seran possibles ja que l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) ha signat dos convenis de col·laboració amb els ajuntaments de Palma i de ses Salines per a inversions en les infraestructures dels municipis i activitats de divulgació del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera. Així es va aprovar en el Consell d’Administració de l’IBANAT, que aportarà 95.544,83 euros a ses Salines i 131.047,51 euros a la capital de les Illes Balears, procedents de la subvenció que atorga el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) a les àrees d’influència socioeconòmica dels parcs nacionals. El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha presentat avui, al centre d’interpretació de Cabrera, a la Colònia de Sant Jordi, les actuacions que es duran a terme a través d’aquest Conveni amb el batle de Ses Salines, Bernat Roig, i amb la regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal de l’Ajuntament de Palma, Neus Truyol.

Així, en el Conveni que s’ha signat amb l’Ajuntament de ses Salines se subvencionaran, en aquest ordre de prioritat, els projectes següents: visites guiades al Parc Nacional, amb un pressupost d’11.000 euros; senyalització urbana al terme municipal, de 29.349 euros; adaptació al mobiliari urbà, d’un màxim de 15.000 euros, i pavimentació del camí rural sa Pleta de Morell, de 40.195 euros. En definitiva, unes actuacions que contribueixen a divulgar els valors i la importància del Parc Nacional entre la població escolar i a millorar les infraestructures urbanes i rurals del municipi, a més de fomentar el desenvolupament socioeconòmic de la zona.

Pel que fa al Conveni amb l’Ajuntament de Palma, el consistori, que aporta 528,49 euros, ha proposat els projectes següents: recuperació, consolidació i museïtzació del monestir bizantí de Cabrera, amb un pressupost de 13.000 euros; educació ambiental al Parc Nacional, d’un total de 39.036 euros; senyalització a l’arxipèlag, d’un màxim de 18.797 euros; control de visitants, de 20.000 euros, i ampliació del l’estació fotovoltaica, de 40.743 euros. Aquestes actuacions contribueixen divulgar els valors i la importància del Parc Nacional entre amplis sectors de la societat i a assolir una millora molt necessària de les infraestructures.

Ambdós convenis tenen una validesa d’un any, prorrogable, i una comissió assessora en farà el seguiment i vetlarà per la consecució dels objectius esmentats.