El Govern i la Generalitat signen un conveni de col·laboració per a les fosses

Fanny Tur: “Aquesta col·laboracoió és un acte simbòlic de gratitud per a totes aquelles persones que van lluitar per la democràcia i la llibertat”.

El Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya establiran un conveni de col·laboració per localitzar aquelles fosses de la Guerra Civil amb víctimes de les dues comunitats. Fanny Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports i Raül Romeva, conseller d’Assumptes Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat ho anunciaren a la vista que feren conjuntament a sa Coma (Sant Llorenç del Cardassar), a la qual també hi assistiren el batle de Sant Llorenç, Mateu Puigrós; el director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana, i l’historiador Antoni Tugores, especialista en la Guerra Civil.

Segons Fanny Tur, l’inici d’aquesta col·laboració “és un acte simbòlic de gratitud per a totes aquelles persones que van lluitar per la democràcia i la llibertat” i ha afegit que “ho farem conjuntament entre els dos governs germans”. Tur també ha apuntat que “alguna cosa hem fet malament durant tants anys de democràcia perquè encara tinguem fosses comunes”.

Durant la trobada el conseller Romeva ha expressat que “la relació entre el Govern català i el de les Illes Balears és constant” i ha explicat que l’acord de col·laboració en matèria de memòria històrica “és molt important”, ja que “demostra el compromís amb tot allò que té a veure amb la dignificació de la memòria, la recuperació de la memòria i sobretot la necessitat de fer justícia”. També ha dit que la “institucionalització de la desmemòria instaurada en la transició" es troba ara amb “una frontal determinació per part dels governs català i balear”.

Actualment, a la zona en concret hi ha quatre fosses que contenen els cossos dels soldats morts al camp de batalla, fonamentalment de milicians catalans. No es tracta d’una fossa única sinó d’una àmplia extensió de terreny on l’espai principal és una gran fossa, possiblement la més grossa de Mallorca, situada a la part septentrional de la platja de sa Coma, a la zona adjacent de la Punta de n’Amer. Aquesta fossa principal ocupa una síquia d’uns 100 metres de llargària que es va excavar arran de mar on es varen dipositar els cossos d’uns 400 milicians, un cop l’exèrcit nacional havia foragitat els expedicionaris catalans.

Amb aquesta trobada institucional, el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya acorden impulsar de manera conjunta totes les actuacions necessàries per a la localització, reparació, dignificació i el reconeixement de totes les persones que van morir durant el desembarcament de les tropes republicanes al Llevant mallorquí durant l’agost del 1936, a més de preservar, documentar i senyalitzar amb rigor aquests fosses. En aquest sentit, els representants dels dos executius firmaran en un futur proper un document que estableix la voluntat de col·laboració institucional en relació als espais en els quals es produïren els fets que se’n derivaren del desembarcament republicà comandat pel capità Alberto Bayo. Així mateix, s’han compromès a dur a terme les accions oportunes per a divulgar entre la ciutadania el coneixement d’aquells fets històrics per a transformar els indrets on hi ha les restes d’aquelles persones en indrets de memòria i dignificació. L’acord marc preveu dur a terme accions en aquest sentit a altres indrets de les Illes Balears on hi ha milicians, entre els quals catalans, com és el cas de Son Carrió, Son Servera, Manacor i Portocristo. L’acord també preveu compartir les despeses de les accions que es portin a terme en els percentatges que s’acordin en cadascuna de les iniciatives conjuntes.