Deu embarcacions per protegir la posidònia

L’operatiu desplegarà deu embarcacions arreu de les Illes Balears, que vigilaran més de 68.000 ha marines

Aquesta setmana ha entrat en funcionament el servei de control de fondeig i vigilància sobre posidònia que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha reforçat i ampliat, enguany, per a totes les Illes, i que finalitzarà dia 30 de setembre. Així, el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera compta amb sis embarcacions, incrementant la superfície de vigilància i el número d’efectius respecte de l’any passat, ja que s’hi inclouen els Llocs d’Importància Comunitària (LIC) de cala Saona per l’oest i els des Caló per l’est passant de dos a sis barques. A Mallorca hi ha tres embarcacions: una d’elles cobreix des des Trenc fins al cap de ses Salines, una segona vigila la part sud de la badia d’Alcúdia fins al cap des Freu i la tercera fa feina entre la badia de Pollença i la part nord de la badia d’Alcúdia. Mentrestant, Menorca compta amb una embarcació. En total, deu embarcacions per a la vigilància de la posidònia, que s’afegeixen a les sis de gestió del fondeig amb boies, que vigilaran més de 68.000 ha marines.

Els serveis que s’executaran dins la mar se centraran principalment en l’assistència al fondeig per a embarcacions de grans eslores a zones arenoses, principalment a embarcacions d’entre 15 i 110 m, per evitar qualsevol afecció sobre la posidònia. A més, es proporcionarà informació sobre la planta, motiu pel qual s’han elaborat fulletons informatius.

Els ocupants de les embarcacions també podran avisar els agents de l’autoritat, la Guàrdia Civil o els agents de Medi Ambient, en el cas que es produeixin irregularitats que puguin derivar de fondejos no permesos, vessaments de líquids o residus, entre d’altres, que poden malmetre els hàbitats i les espècies de l’ecosistema marí. També s’ocuparan d’informar sobre la resta de normatives específica relacionades amb la protecció del medi natural, com distàncies de seguretat a la costa, sorolls i festes no permeses.

La posidònia és una planta vital per a la mar Mediterrània, ja que és un refugi per a la fauna marina, purifica l’aigua, és creadora de sorra, actua com a embornal de CO2 i genera una veritable passió per als amants de la mar.