Antoni Noguera: “Estimam Palma i la protegim amb l’ampliació en 162 elements del catàleg de protecció d’edificis”

S’han incorporat edificis i elements de barris i nuclis tradicionals, així com edificis contemporanis i intervencions modernes a edificis monumentals


El tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera, acompanyat pel gerent d’Urbanisme, Joan Riera, i l’arqueòloga municipal, Magdalena Riera, han presentat avui el treball d’ampliació del catàleg de protecció d’edificis de l’Ajuntament. Hi ha 162 noves incorporacions al catàleg vigent, que està format per més de 500 elements.

Noguera ha afirmat que aquesta ampliació tenia els objectius “d’incrementar la protecció patrimonial i l’estima de la ciutat”. Segons ha explicat, aquesta ampliació es va abordar després que s’haguessin detectat greus mancances en l’actual catàleg, a més de l’exigència ciutadana en relació a la protecció del patrimoni.

L’ampliació presentada avui recull la major part de les edificacions que varen ser objecte de suspensió de llicències al Ple de juny de l’any passat, a més d’altres que s’han incorporat a suggeriment de diverses entitats com la Comissió de Centre Històric, el Col·legi d’Arquitectes o l’Associació per a la Rehabilitació dels Centres Antics. Alguns no s’han inclòs en l’ampliació del catàleg i s’incorporaran a la revisió del Pla General.

Noguera també ha explicat que fins ara el catàleg s’havia centrat molt en els elements més monumentals i del centre Històric, i que per aquest motiu s’ha revisat a partir d’un enfocament més ampli del concepte de patrimoni, introduint edificis i elements immobles de diferents barris i nuclis tradicionals de la ciutat.

Així mateix, s’han incorporat edificis contemporanis que no havien estat prou valorats anteriorment i que en l’actualitat constitueixen un dels tipus de patrimoni arquitectònic menys conegut de la ciutat. S’han inclòs tant obres de nova planta com intervencions a edificis monumentals, els quals ja gaudien de protecció, com les intervencions de l’arquitecte Elies Torres al Castell de Bellver o Ses Voltes.

Està previst que la revisió del catàleg s’aprovi de manera inicial al plenari d’aquest mes de juny.